divendres, 12 de setembre del 2008

LA COVA DE LES AGULLES












Localització:

Situada a l´urbanització Can Armengol, al final del carrer Federico Garcia Lorca, baixant per un curriol situat al costat mateix dels dipòsits d’aigua de l’urbanització i a uns 150 metres de distancia.

L’alçada es de: 463m.
I les coordenades: 31T0407369
UTM 4585675

Aquesta cova ha estat visitada per la gent de Corbera des de temps immemorable, inclòs per nosaltres mateixos –la darrera visita dels membres de Speleocorb abans de la troballa arqueològica va ser l’any 2003-, pro ni de lluny ens imaginàvem que aquella petita cova podes tenir tanta importància com ara té.





Explicació de com va anar la troballa:
La tarda del dia 24 d´agost del 04 –serien dos quarts de vuit de la tarda- estava explorant la zona, vaig començar per la cova de la Guineu una cova d´uns 17 metres de recorregut, i una mica mes tard vaig entrar a la Cova de les Agulles amb la idea de desobstruir la part final; Quan em trobava a la petita sala i mentre descansava de picar vaig agafar amb la mà el que semblava una pedra, -mel miro i podeu imaginar com em vaig quedar al veure que era una mandíbula humana em tremolava la mà- vaig sortir suant per seguidament trucar als companys. Ja de nit la Glòria el Jose Antonio,
I jo mateix –que els esperava a les roques del costat de la cova tornarem a entrar per fer fotos , examinar un altre vegada les restes i a l´hora gravar un petit vídeo de la mandíbula.



Comunicacions de la troballa als diferents òrgans:

El primer que vàrem fer va ser contactar amb la Federació Catalana d´Espeleologia i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també i el mateix dia vàrem entrar pel registre de l´Ajuntament de Corbera la informació de la troballa, adjuntant fotografies i un escrit amb el que creiem que aviem trobat.



A partir d´aquí molta mes feina; permisos, mes permisos reunions –moltes- i per fi arriba el dia de les excavacions amb caràcter d´urgència . vàrem col·laborar amb l´Anna i en Carles els arqueòlegs que porten els treballs arqueològics i de recerca de la gran quantitat de material que hi havia a l´interior uns cinc individus humans i de diferents edats- també un ganivet de sílex i denes de collarets.



Com està a l’actualitat la cova de les Agulles?:


Actualment la cova es tancada per una reixa, per evitar actes d´expol·liació; ja que a la visita posterior a les excavacions i a la sessió de fotos vàrem detectar que a una d’elles i al fons d’una escletxa impracticable es veia un fèmur i part d’un crani humans. Aquests fets ens van obligar a fer més sessions fotogràfiques i en altra foto i per altre forat impracticable es veu el que ens sembla una pintura –figura humana d’uns 12cm. Sembla un caçador que a la seva mà esquerra dispara amb un arc, a la dreta sosté dos objectes amb forma de flor, al cap també te els mateixos objectes i el color es ocre. Aquestes possibles pintures es troben en fase d’estudi pels tècnics de la Generalitat.



Aquest any 2005 i més concretament el mes d´agost es començaran uns altres treballs arqueològics a aquesta cova i també a la cova de la Guineu situada a uns 100 metres de la cova de les Agulles- i en la que el passat 04 i junt amb l’Andreu Jansana barem trobar restes de ceràmica.




Protecció de la cova de les Agulles i voltants:
Speleocorb està coordinant junt amb la Federació Catalana d’Espèleo, L’Ajuntament de Corbera, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la protecció de tota la zona que afecta al jaciment, també es col·labora amb el servei d’arqueologia en la recerca dels demés punts de la zona antigament excavats i sense cap referència documentada de la seva ubicació com la cova Pidemont excavada als anys 20 i visitada pel nostre grup l´any 2003.


Video 1ª Mandibula humana